Geld of geluk, wat zou jij kiezen?

Als je drie dingen in het leven moest kiezen, wat zou je dan kiezen? Ik kreeg een rijtje woorden voor­geschoteld en eigen­aardig als ik soms, ging mijn eerste keuze direct naar: geluk, liefde én geld. Ik had ook gezondheid kunnen kiezen, maar daarvoor is tegen­woordig toch wel heel veel geld nodig.

Geluk, een gigantisch containerbegrip

Maar nu ik er langer ik over nadenk, ik had eigenlijk ook alleen ‘geluk’ kunnen kiezen. Waarom drie? Geluk is een gigan­tisch container­begrip. Met geluk zit je altijd goed. In het algemeen zijn mensen gelukkig als ze voldoende liefde om zich heen hebben. En ben je gezond, dan mag je jezelf ook gelukkig prijzen. Hallo!
Heb je ruim voldoende geld, dan kun je tegen­woordig steeds meer gezond­heid en dus geluk kopen. En zo is ook dat plaatje weer rond.

Geluk als uitgangspositie

Uiteindelijk draait voor mij en ook volgens mij, alles om geluk. Ik vraag mij dan ook af, wie het daar niet mee eens zou zijn?

Voor mij is geluk mijn basis, een hele fijne basis van waaruit ik denk, leef en beleef. Het is mijn grond­houding, mijn uitgangs­positie. Het was en is er, altijd én overal. Dit geluk beïn­vloedt continu hoe ik dingen bekijk en beleef. Ik snap dat dat niet voor iedereen geldt.

Maar denk ik aan geluk en denk ik daarover écht even na, dan denk ook ik direct aan liefde en gezond­heid. Ik denk zeker niet aan geld. Jij hopelijk ook niet.

Beeld bij blog: geld en geluk - Nancy Moorman contentmaker met inhoud - Den Haag

Liefde voor geluk

Alhoewel mijn grote liefde mij enorm geluk­kig maakte, denk ik bij liefde niet alleen aan de ‘grote liefde’ in ons leven. Ik denk ook aan de liefde die ik mag ontvangen van mijn hond, mijn familie, mijn vrienden en zelfs van al die mensen om mij heen die goed (proberen te) zijn.

Ja, bijna alles is liefde, áls je het zo kunt zien. En liefde heeft – door stress­hormonen te dwars­bomen – op zijn beurt weer een enorm positief effect op je gezondheid.

Hormonen goed voor je geluk

Voelen we ons geliefd en zijn die mensen of dieren die ons dat gevoel geven (bij voorkeur) fysiek dichtbij*, dan maken we het geluks­­hormoon oxy­to­cine aan. Dit hormoon wordt ook wel hechtings­hormoon of knuffel­hormoon genoemd.

Oxytocine versterkt de band tussen mensen en dieren die van elkaar houden en het zorgt ervoor dat ouders heel goed voor hun kinderen zorgen. Vandaar dus de term hechtings­hormoon. Oxytocine helpt om beter te slapen en stimu­leert de aan­maak van endor­fine, wat een natuur­lijke pijn­stiller is.

Wordt er te weinig oxyto­cine aange­maakt en groeit een kind op in een stress­volle omge­ving, dan leert het jonge lichaam corti­sol aanmaken. Corti­sol is een stress­hormoon, dat je nodig hebt om acuut uit een bedrei­gende situatie te kunnen vluchten.

Wanneer je corti­sol niet kunt gebrui­ken, kun je er maar beter niet te veel van aanmaken.**

*Uit onderzoek is gebleken dat de persoon (of dier) die jou geliefd doet voelen niet per se dichtbij hoeft te zijn. Ook het denken aan, het via een beeld­scherm zien van en de stem horen van diegene, kan leiden tot de aanmaak van oxytocine.  Bron: NKVP, Dossier-oxytocine.pdf.
** Ondanks dat er weinig bekend is over hoge waarden cortisol in het kinder­lichaam en het effect daarvan op latere leeftijd, is wel uit onder­zoek geble­ken dat stress in de kinder­tijd kan leiden tot een verhoogd risico op depres­sie en angst­stoor­nissen.  Bron: NL Slank, Het effect van stress en cortisol op het lichaam.

Gelukstekort bij kinderen

Het kind waarvan het lichaam al vroeg cortisol (stress­hormoon) in plaats van oxyto­cine (geluks­hormoon) leert aanmaken, zal eerder vanuit boos­heid, vermij­ding of angst reage­ren en dus leven.

We spreken nu over de basis voor hoe het kind zich in de rest van zijn of haar leven zal voelen en hoe naar de wereld zal kijken.

Godzijdank kunnen nieuwe ‘positieve’ erva­ringen deze grondhouding nog bijstellen. Maar corti­sol zit dus wel je geluks­gevoel én dus je geluk flink in de weg.

Lief zijn of goed zijn?

Hierboven schreef ik dan ook met opzet niet over mensen die ‘lief’ zijn, maar ‘goed’ zijn. Het leek misschien fout taal­gebruik, maar lief zijn kun je ook spelen.

Lief zijn is soms niet meer dan een soort toneel­spel. Vooral vrouwen leerden vroeger dat ze lief moesten zijn. Achter dat masker van lief zijn, kan zoveel pijn en zelfs negati­viteit schuil gaan. Negati­vi­teit die in beginsel misschien wel veroor­zaakt is door te weinig aan oxyto­cine en te veel aan cortisol.

Misschien verdie­nen juist deze mensen onze liefde wel het meest. Brein­brekertje? Onthoud het toch maar.

De ‘goede’ mensen

Terug naar die mensen die ‘goed’ zijn, ‘goed’ doen, ‘goed’ bedoelen. Zij zijn zelf ook vaak ‘goed’ in balans. Ze zijn (helaas) niet per se super gezond, maar ze hebben wel de ruimte in hun hoofd en in hun hart om er te zijn voor zichzelf én voor anderen.

Ruimte om moeite voor de ander te doen. Een lach, een schouder, tijd, openheid, een tele­foontje, misschien wel een tas met bood­schappen… ze proberen er, zonder enig eigen belang, voor de ander te zijn.

Ze zijn er voor de buurman, ze zijn er voor mijn moeder, ze zijn er voor mij en ze zijn er vast en zeker ook voor jou. Kun jij ze zien?

Hoe geld tóch gelukkig maakt

Tegenwoordig kun je met geld bijna je gezond­heid kopen. Je kunt in de 1e plaats met voldoende geld goed en gezond voedsel kopen. Ten 2e kun je met heel veel geld ook betere zorg en medicijnen kopen.

Met ruim voldoende geld ben je niet meer afhanke­lijk van de zorg­verze­ke­ring als je een ander, duur­der en/of beter middel wilt. Je kunt die behande­ling beta­len, waarvan jij denkt dat die goed voor je is.

Wat geld om goed voor onszelf te zorgen en goed en voldoende gezond voedsel te kunnen kopen.

Ja, geld maakt in dat geval, als je gezond­heid erbij welvaart, echt wel gelukkig.

En ten 3e hebben we een beetje geld ook nodig voor onze mentale rust. Een beetje geld om de maande­lijkse lasten mee te betalen en ons daarover vooral geen zorgen te hoeven maken. Een beetje geld om te zorgen dat een continue stroom aan stresshormonen (hierover) geen kans krijgt.*

Vakanties of verre reizen zijn geen must. Met een beetje creativi­teit en wils­kracht kun je in je omge­ving ook prima ontspan­nen en nieuwe erva­ringen op doen. Het mooie hiervan is, is dat je hiervoor niet eens hoeft te wachten tot de vakantie.

Genieten van de mooie dingen in je omgeving, zou dagelijks moeten kunnen en moet je jezelf ook gunnen!

Als 4e en tot slot: geld kun je ook schen­ken. Tenminste, als je er ruim voldoende van hebt. Ook dit kan de gever geluk­kig zou maken.  Zie onderstaande box.

Zo zie je maar: als je geld niet nodig hebt om je ego te boosten, is het toch eigen­lijk best wel heel erg cool!

* Volgens diverse bronnen kan financiële stabiliteit bijdragen aan een gevoel van rust en veiligheid, maar de meest wetenschappelijke dus betrouwbare bron hiervan is: AFM.

Wist je dat cadeaus geven gelukkig maakt? En waarom?

Onderzoek heeft aangetoond dat het geven van cadeaus niet alleen de ontvanger gelukkig maakt, maar ook de gever.

Wanneer we een cadeau geven, komen er verschillende gelukshormonen vrij in ons lichaam. Dit zijn hormonen als oxytocine, endorfine, serotonine en dopamine. Het hierboven al besproken oxytocine is het hechtings- of knuffelhormoon en zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Endorfine heeft pijnstillende eigenschappen en werkt ontspannend.

Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op ons geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, orgasme, eetlust en het verwerken van pijn. Dit hormoon wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat het een belangrijke rol speelt bij het reguleren van onze stemming en emoties.

Dopamine zorgt voor een gevoel van blijheid en genot en werkt op ons interne beloningssysteem. Het vrijkomen van dopamine bij het geven of ontvangen van een cadeau kan daarom zorgen voor een gevoel van voldoening en tevredenheid.

Wetenschappers kwamen tot de conclusie dat het geven van cadeaus dus niet alleen een positief effect hebben op onze relaties, maar ook op onze gezondheid en welzijn. Vergeet dus niet bij de volgende keer dat je iemand een cadeau geeft, je niet alleen de ontvanger gelukkig maakt, maar ook jezelf!

Bron: onder andere Universiteit Leiden.

Wanneer geld toch ongelukkig maakt

Wist je dat mensen die de loterij winnen, vaak niet gelukkiger worden? Het geld zorgt vooral voor de aanmaak van stress­hormonen. Zelfs wanneer ze van de drukke stad naar het platte land verhuizen. Dan nog worden ze niet gelukkiger. De winnaars missen de stad. Daar liggen hun roots. Daar zijn de mensen waarvan ze houden en die van hen houden

Anderen denken bij geluk, misschien juist direct wel aan heel veel geld. Aan succesvol zijn en dat vooral in hun carrière. En laten we status niet vergeten.

Ja, status! Hoe hoger jij je op die ladder bevindt, hoe interes­santer je immers voor de andere of dezelfde (what­ever) sekse bent. En die mensen zouden op hun beurt, ook weer verliefd op jouw status kunnen worden.

Maar of dit op de lange termijn nou echt geluk­kig maakt? Ik vraag het mij af.

Ik geloof eerder in geurtjes. Ze zeggen dat ‘vallen voor elkaar’ om het juiste geurtje gaat. Wie weet veranderen die geurtjes wel door het bezit van heel veel geld en status? Zo word je met veel geld alsnog een heel aantrekkelijk alfa­mannetje. 

Sorry, alfa­mannetje, want vrouwen met te veel status zijn zelden sexy en nog steeds heel erg eng voor veel mannen. Geen idee wat ik daarvan denk. Dát lees je hier ooit vanzelf.

Alles bij elkaar

Om geluk te hebben, om je geluks­momentjes te ervaren en vooral om gelukkig te zijn, heb je volgens mij dus de juiste mindset nodig. Een goede uitgangs­positie om al je geluk te kunnen zien. Fysisch en hormo­naal wordt dit dan ook onder­schreven.

Grappig, want ik wist dit zelf niet. Ik kwam daar zojuist pas achter. Ik wil jou natuurlijk geen onzin verkopen en controleerde al schrijvende de feiten van mijn uitspraken. Ik checkte de exacte rol van onze geluks­hormonen bij stress en bij liefde.

Wetenschappelijk gezien, zouden we ook nog 3 psycho­logische basis­behoeften hebben:

  • Auto­nomie, om zelf te bepalen wat we doen.
  • Verbonden­heid en/of relatie, om ons geliefd te voelen en te verbinden met diege­nen die we lief hebben.
  • Bekwaam­heid, om te doen wat we graag doen en met succes te doen.

Ik ga hierin mee, maar ik had ze wel in een andere volgorde geplaatst.

Misschien zou ik wel met de laatste beginnen. Misschien, want ik geniet ervan dat ik die dingen die ik wil doen, mag en kan doen wanneer ik dat wil en dat ik die dingen die ik doe, doorgaans ook nog eens heel erg goed doe.

Maar zou ik zonder de juiste mindset hier­van kunnen genie­ten? Zou ik mij er zonder die mindset net zo geluk­kig bij voelen? Hangt of staat alles niet met onze eigen mindset?

Ja en nee, want geld kan alles stuk maken. Te veel geld en te weinig geld, het ‘verneukt’ je mindset en daarmee je gezondheid. Maar je hebt het wel weer nodig voor je gezondheid. En zo is ook dit plaatje weer rond.

Misschien moet ik ergens een back-up maken van mijn mindset. Een back-up voor als ik crash, dan kan ik mijn mindset weer herinstalleren.

Of een kopie voor jou? Want ook van delen worden we geluk­kig en ik wens natuur­lijk ook jou heel veel geluk.

Maak jij dan een kopie voor jouw omgeving?

<< Direct terug naar home.