Geld en geluk

Als je drie dingen in het leven moest kiezen, wat zou je dan kiezen? Ik kreeg een rijtje woorden voorgeschoteld en mijn eerste keuze ging, eigenaardig als ik soms ben, direct naar: geluk, liefde én geld. Ik had ook gezondheid kunnen kiezen, maar daarvoor is tegenwoordig toch wel heel veel geld nodig.

Geluk, een gigantisch containerbegrip

Maar nu ik er langer ik over nadenk, ik had eigenlijk ook alleen ‘geluk’ kunnen kiezen? Waarom drie? Geluk is een gigantisch containerbegrip. Je zit altijd goed. In het algemeen zijn mensen gelukkig als ze voldoende liefde om zich heen hebben. En ben je gezond, dan mag je jezelf ook gelukkig prijzen. Hallo!
Heb je ruim voldoende geld, dan kun je tegenwoordig steeds meer gezondheid en dus geluk kopen. En zo is dat plaatje rond.

Geluk als uitgangsmodus

Uiteindelijk draait voor mij, en dus volgens mij, alles om geluk en ik vraag mij dan ook af wie het daar niet mee eens zou zijn?

Voor mij is geluk mijn basis, een hele fijne basis van waaruit ik denk, leef en beleef. Het is mijn grondhouding, een uitgangspositie. Het was en is er altijd én overal. Dit geluk beïnvloedt continu hoe ik dingen bekijk en ervaar. Ik snap dat dat niet voor iedereen geldt. Maar denk ik aan geluk, denk ik er écht over na, dan denk ik ook direct aan liefde en gezondheid. Zeker niet aan geld. Ik hoop jij ook.

Beeld bij blog: geld en geluk - Nancy Moorman contentmaker met inhoud - Den Haag

Liefde voor geluk

Bij liefde denk ik niet alleen aan de ‘grote liefde’ in ons leven, alhoewel deze man mij enorm gelukkig maakte, maar ook aan de liefde die ik mag ontvangen van mijn hond, mijn familie, mijn vrienden en zelfs van al die mensen om mij heen die goed zijn. Ja, bijna alles is liefde, áls je het zo kunt zien. En liefde heeft op zijn beurt, door stresshormonen te dwarsbomen, weer een enorm positief effect op je gezondheid.

Hormonen goed voor je geluk

Voelen we ons geliefd en zijn die mensen of dieren die ons dat gevoel geven (bij voorkeur) fysiek dichtbij*, dan maken we het gelukshormoon oxytocine aan. Oxytocine wordt ook wel hechtingshormoon of knuffelhormoon genoemd. Het versterkt de band tussen mensen (en dieren) die van elkaar houden (hechting) en dat ouders heel goed voor hun kinderen zorgen. Oxytocine helpt om beter te slapen en stimuleert de aanmaak van endorfine, een natuurlijke pijnstiller.

Wordt er te weinig oxytocine aangemaakt en groeit een kind op in een stressvolle omgeving, dan leert het jonge lichaam cortisol aanmaken. Cortisol is een stresshormoon, waarvan je – als je het niet kunt gebruiken om acuut uit een bedreigende situatie te vluchten – maar beter niet te veel aan kunt maken.

*Uit onderzoek is gebleken dat de persoon (of dier) die jou geliefd doet voelen niet per se dichtbij hoeft te zijn. Ook het denken aan, het via een beeldscherm zien van en de stem horen van diegene, kan leiden tot de aanmaak van oxytocine.

Gelukstekort bij kinderen

Het kind waarvan het lichaam al vroeg cortisol (stresshormoon) in plaats van oxytocine (gelukshormoon) aan leert maken, zal eerder vanuit boosheid, vermijding of angst reageren en dus leven. Dit is de basis voor hoe het kind zich in de rest van zijn of haar leven zal voelen en kijkt naar de wereld. Godzijdank kunnen nieuwe ervaringen deze basismodus nog bijstellen. Maar cortisol zit dus wel je geluksgevoel, en dus je geluk, in de weg.

In de eerste alinea schreef ik dan ook expres niet over mensen die ‘lief” zijn, maar ‘goed’ zijn. Lief zijn kun je spelen, een toneelspeel, terwijl er achter dat masker zoveel pijn en negativiteit schuil kan gaan. Negativiteit die in beginsel misschien wel veroorzaakt werd door te weinig oxytocine en te veel cortisol. Misschien verdienen juist deze mensen onze liefde wel het meest. Breinbrekertje? Maar onthoud het toch maar.

De ‘goede’ mensen

Terug naar die mensen die ‘goed’ zijn, ‘goed’ doen, ‘goed’ bedoelen, die zijn zelf ook vaak ‘goed’ in balans. Ze zijn (helaas) niet per se super gezond, maar ze hebben wel de ruimte in hun hoofd en in hun hart om er te zijn voor anderen.
Ruimte om moeite voor de ander te doen. Een lach, een schouder, tijd, openheid, een telefoontje, misschien wel een tas met boodschappen… ze proberen er, zonder enig eigen belang, voor de ander te zijn.
Ze zijn er voor de buurman, ze zijn er voor mijn moeder, ze zijn er voor mij en ze zijn er vast en zeker ook voor jou. Kun jij ze zien?

Hoe geld toch gelukkig maakt

Tegenwoordig kun je met geld bijna je gezondheid kopen. Je kunt in de eerste plaats met voldoende geld goed en gezond voedsel kopen. Ten tweede kun je met heel veel geld ook betere zorg en medicijnen kopen. Je bent niet meer afhankelijk van de zorgverzekering als je een ander, duurder en/of beter middel wilt. Je kunt die behandeling betalen, die jij denkt die goed voor je is. Ja, geld maakt in dat geval, als je gezondheid er wel bij vaart, echt wel gelukkig.

En ten derde hebben we een beetje geld ook nodig voor onze rust. Een beetje geld om de maandelijkse lasten mee te betalen en ons daar geen zorgen over te maken. Om goed voor onszelf te zorgen en goed en voldoende voedsel te kunnen kopen.
Vakanties of verre reizen zijn geen must. Met een beetje creativiteit en wilskracht kun je in je omgeving ook prima ontspannen en nieuwe ervaringen op doen.

En tot slot kun je als je ruim voldoende hebt, ook geld schenken. Wat op zich ook weer gelukkig zou maken. Geld is – als je het niet voor je ego-boost nodig hebt – toch eigenlijk best wel heel erg cool!

Wanneer geld ongelukkig maakt

Wist je dat mensen die de loterij winnen, vaak niet gelukkiger worden? Het geld zorgt vooral voor de aanmaak van stresshormonen. Zelfs wanneer ze van de drukke stad naar het platte land verhuizen. Dan nog worden ze niet gelukkiger. Ze missen de stad, daar liggen hun roots, daar zijn de mensen waarvan ze houden en die van hen houden.

Anderen denken misschien juist direct aan heel veel geld, succes en dat vooral in hun carrière, én – never forget – status? Ja, status! Hoe hoger op de ladder, hoe interessanter je immers voor de andere of zelfde (whatever) sekse bent. En die zouden er op hun beurt, ook weer verliefd op kunnen worden. Maar of dit op de lange termijn nou echt gelukkig maakt? Ik vraag het mij af.
Ze zeggen wel dat het om het juiste geurtje gaat, maar wie weet veranderen die geurtjes wel door het bezit van heel veel geld en status. Zo word je alsnog het alfamannetje. Sorry, het alfamannetje, want vrouwen met te veel status zijn zelden sexy en nog steeds een beetje eng voor veel mannen. Geen idee wat ik daarvan denk, dat lees je vanzelf.

Alles bij elkaar

Om geluk te hebben, om je geluksmomentjes te ervaren en vooral om gelukkig te zijn, heb je volgens mij dus de juiste basismodus nodig. Een basismodus om al je geluk te kunnen zien. Fysisch en hormonaal wordt dit dan ook onderschreven.
Grappig, want ik wist dit zelf niet. Ik kwam er zojuist pas achter toen ik deze column schreef en om jou geen bullshit te verkopen, nog even de exacte rol van gelukshormonen bij liefde (hechting) checkte.

Wetenschappelijk gezien, zouden we ook nog drie psychologische basisbehoeften hebben: autonomie, om zelf te bepalen wat we doen; verbondenheid/relatie, om ons geliefd te voelen en te connecten met diegenen die we lief hebben en bekwaamheid, om te doen wat we graag doen en met succes te doen.

Ik ga hierin mee, maar ik had ze in een andere volgorde geplaatst. Ik geniet ervan dat ik dingen mag en kan doen wanneer ik dat wil en dat ik die dingen die ik doe ook nog eens goed doe. Maar zou ik zonder deze basismodus hiervan kunnen genieten, zou ik mij er net zo gelukkig bij voelen? Nee, ik geloof van niet.

Misschien moet ik ergens een back up maken, voor als ik crash. Of een copie voor jou, want van delen worden we ook gelukkig en ik wens ook jou natuurlijk heel veel geluk.

Direct terug naar home.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *