Fleece in snuffelmatten?
Dat meen je niet!

Pas op met fleece in snuffelmatten en in andere speeltjes

Vooropgesteld: ik vind het supergaaf dat mensen zelf aan de slag gaan met speeltjes maken voor hun grote vriend, maar…

besef dan wel dat met name bij de snuffelmat – en soortgelijke objecten van fleece – de nanodeeltjes van het vers geknipte of vers gesneden fleece linea recta in de neus van de hond verdwijnen.

Onderzoek, bronnen en intentie

Onderzoek

Helaas, er is nog geen goed, en dus geen grootschalig langdurig, onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van fleece op de luchtwegen van honden. Ik betwijfel ook of dat ooit gaat gebeuren; de kosten en baten zullen immers nooit tegen elkaar opwegen.
Zelf vind ik het dan ook niet zinvol daarop te wachten. Ben bang dat ik tegen die tijd al niet meer leef, laat staan mijn hond. Ik ga in dit geval dan ook voor: better safe, than sorry.

En als we het weten, wat dan nog? Zelden worden combinaties van stoffen onderzocht. Net als bij ons weet je van te voren niet hoe in jouw lichaam de toegestane hoeveelheid van de ene stof opgeteld wordt bij andere stoffen en wat ze vervolgens samen voor schade aanrichten.

In een hondenlichaam is dat net zo. Een hond in de stad zal bijvoorbeeld altijd in beginsel al meer schadelijke zooi binnenkrijgen, dan een hond die lekker op een boerderij ver weg van de ‘beschaafde’ wereld rondscharrelt.

Alles wat een lichaam binnenkomt dat er niet hoort, zal het immuunsysteem onder stress zetten. Het immuunsysteem dat als het erop aankomt ons weerbaar moet maken om ziektes te te weren of zo snel mogelijk te uit ons lichaam te verbannen. Een vermoeid immuunsysteem heeft daar moeite mee of kan het zelfs niet meer aan en de ziekte krijgt de overhand.

Bronnen

Aan het einde van dit artikel vind je mijn bronnen, want ik baseer mij niet op posts op social media c.q. fakenieuws of andere stemmingmakerij. Ik baseer mijn oproep zowel op bronnen als de reguliere pers als op wetenschappelijke bronnen als de VU (Vrije Universiteit Amsterdam; maatschappelijk betrokken onderzoeksuniversiteit), WUR (Wageningen University & Research) en NCBI PubMed.

NBCI Pubmed is een bron waar niet zomaar van alles op gepubliceerd mag worden, maar alleen serieuze onderzoeksresultaten van en door gerenommeerde specialisten uit de gezondheidszorg wereldwijd.

Intentie

Het enige dat met deze post hoop te bereiken, is jou aan te zetten tot nadenken, zodat je uiteindelijk zelf een weloverwogen beslissing kunt nemen of je wel of niet fleece in de snuffelmat/-speeltjes van je huisdier accepteert.

Er is absoluut geen reden tot paniek. Zie het als aanvullende informatie, een: goed te weten. Het blijft natuurlijk geheel aan jou wat je met de informatie en de fleece verder gaat doen.

Beeld bij blog: Fleece schadelijk in snuffelmatten? Dat meen je niet! - Nancy Moorman contentmaker met inhoud - Den Haag

Wat gebeurt er?

Kort door de bocht

Fleece bestaat uit nanodeeltjes. Dit zijn hele kleine deeltjes die door het lichaam enorm moeilijk of gewoon niet te filteren zijn en daardoor allerlei organismen en organen binnendringen.

Deze deeltjes komen (helaas) in diverse synthetische stoffen voor, maar fleece levert de grootste hoeveelheid. Op de voet gevolgd door nepbont en stoffen die daar op lijken.

Airborne

Bij het knippen of snijden van fleece leg je nog meer vezels open c.q. komen los. Ze worden direct ‘airborne’ of blijven nog even hangen – verstrikt tussen de andere vezeltjes – voor ze alsnog ‘airborne’ raken.

Worden de losgekomen nanodeeltjes niet ‘airborne’, dan gaan ze wel met het waswater het milieu in. Simpel gezegd: het gaat bijna altijd onze voedselketen in.

Je begrijpt zelf nu wel dat de vezels die bij normaal gebruik loslaten van het normale oppervlak ook al in het milieu terechtkomen en daar langzaam maar zeker schade aanricht. Ook dat is natuurlijk ook niet goed voor mens, dier en de natuur. De natuur waar we zo graag met onze viervoeter gaan wandelen.

Functie van de stof

Fleece is een stof ontwikkeld, geproduceerd en goedgekeurd als textiel voor kleding en dekens. Fleece is dus niet bedoeld om eerst de vezels van los te maken (snijden of knippen) en dan je hond er met zijn neus in te stoppen en de vezels op te laten snuiven.

Dit is nogal een flink verschil met de functie waarvoor de stof is goedgekeurd voor de Europese markt.

De effecten gemeten op het milieu zijn nog te recent, maar worden wel verder bestudeerd.

Gezondheidsrisico’s, better safe, than sorry

De risico’s die vers geknipt of gesneden fleece op lange termijn op de gezondheid van de hond hebben, zijn dus (nog) niet expliciet vastgelegd. Wel het effect op de mens.

Online vind ik o.a. dit:

“…Daarnaast zijn nanoplastics in staat om te worden opgenomen in het maag-darm kanaal en kunnen de deeltjes uiteindelijk in het lymfe-, hart- en vaatstelsel terechtkomen. De opgenomen deeltjes zouden onder andere veranderingen in de genexpressie, lokale ontstekingen en een reeks van fysiologische effecten kunnen veroorzaken. Een recente studie toont dat polystyreendeeltjes tot 240 nm in diameter via de placenta van moeder naar kind doorgegeven kunnen worden. …”
Bron gebaseerd op artikelen van o.a. VU en WUR
Link naar artikel van WUR

Noot van mij: Kanker ontstaat natuurlijk meestal door een samenkomst van factoren. De hier genoemde verandering in de genexpressie kan hierin echter een belangrijke rol spelen. Ook is er een relatie tussen kanker en de plekken waar mensen eerder ontstekingen hebben gehad. Helaas, worden lokale ontstekingen dus ook genoemd.

Wil jij het risico nog nemen?

Ik niet, daarvoor is Nozem mij te lief en te belangrijk.

Goed, ik ben geen longarts, zelfs geen huisarts, ook geen dierenarts, maar heb wel een boerenverstand en weet ook dat 1 + 1 twee is.

Aldus moet ik bij de risico’s van snuffelen aan zo’n verse mat toch denken aan problemen die wij ook krijgen met spullen in onze luchtwegen die daar en van nature niet thuishoren.

Ik denk dan aan de diverse luchtwegziektes (astma, COPD, etc.), maar bijvoorbeeld ook aan kanker in/aan de luchtwegen t.g.v. rommel dat daar ooit terecht is gekomen… en dan zijn wij mensen niet eens snuffelaars die er door onze liefhebbende baasjes direct met onze neus bovenop gedrukt worden (uitzonderingen daar gelaten).

Conclusie: fleece is een extreem schadelijk textielsoort

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat fleece één van de meest schadelijke textielsoorten voor het milieu en de mens is. Niet mijn mening, maar gewoon een bewezen feit. Dat het voor dieren ook schadelijk is, valt voor mij buiten kijf.

Leek fleece in beginsel – doordat het gemaakt is van gerecycleerde PET-flessen – juist zeer milieuvriendelijk, wordt het de laatste jaren opeens steeds duidelijker – doordat de kleine (nano)deeltjes loslaten en in onze kringloop terechtkomen, alwaar ze samen met diverse andere nanodeeltjes nogal wat schade aanrichten – dat dit toch niet dé oplossing is.

Ooit gehoord van plastic in de honing? Think again.

It sucks! … want recycleren is in beginsel immers juist wel heel erg oké!

Maar wat dan wel?

Ik weet het ook niet, maar heb hieronder wel wat ideetjes als repen katoen en oude sokken, voor je. Duidelijk mag zijn dat ik het risico met fleece als snuffelstof niet zou nemen en het dus ook iedereen vanuit het diepste van mijn ziel afraad.
Laten we met z’n allen voor onze honden alsjeblieft op zoek gaan naar een hele goede vervanger. Het zaadje is gepland.

Ook geen andere synthetische stoffen

Zoals eerder gemeld, verliezen andere synthetische stoffen ook nano-deeltjes. Wel net in iets mindere mate, maar geen best alternatief dus. Denk hierbij vooral kunstbont en aan stoffen die daarop lijken.

Helaas, ben ik ook geen expert op het terrein van stoffen, maar weet wel dat je geen nanodeeltjes plastic in de luchtwegen van je lieve vriend wilt.

Jaja, punt gemaakt.

Ik hoop dat iemand die dit leest wel stoffenexpert is en meer weet over niet schadelijke textielsoorten. Hoop dat hij/zij ons kan helpen! Goede tips/adviezen zal ik als je ze achterlaat, natuurlijk hieronder opnemen.

Een paar ideetjes

Idee 1. Repen katoen

Stroken ongebleekt katoen, oude katoenen lakens en/of oude spijkerbroeken.

Idee 2. Oude sokken

Beeld bij blog: snuffelmat van oude sokken in plaats van fleece - Nancy Moorman contentmaker met inhoud - Den Haag

Deze mocht ik van iemand ontvangen en ik vind hem briljant!

Nodig: oude sokken en/of eenling sokken; een verfrooster (in haar geval die van de Action € 0,50) en een rolletje tape.

Doen: de pootjes knip je van het rooster en de tape plak je over de scherpe randjes. De sokken knoop je vervolgens tussen het verfrooster.

Snoepjes ertussen verstoppen en snuffelen maar. 

Geweldig toch?

P.S. Familie en vrienden hadden meegeholpen met sokken verzamelen, maar met minder dan op de foto lukt het ook vast wel. (Zelf heb ik hem ook inmiddels.)

Idee 3 en 4

Idee 3 en 4 sta ik zelf niet achter in verband met de schade voor het milieu, maar mijn vriend vind dat ik ze toch mee moet geven als tussen-oplossing.

Idee 3. Hulp van de stofzuiger

Wat in de stofzuiger komt, komt niet in de neus van de hond. Ga met een sterke stofzuiger flink over en door de verse mat. Je slaat in ieder geval een grote slag ten aanzien van de net losgekomen vezels.

Idee 4. Hulp van de wasmachine

Je zou voor je verder gaat de vers geknipte/gesneden stroken, deze eerst heel kort kunnen wassen (zeep niet nodig) in de wasmachine en dan centrifugeren of drogen. Bij de laatste twee komen namelijk de meeste vezels vrij… die dan natuurlijk weer in het milieu terechtkomen met het waswater (waar ik zelf enorme moeite mee heb, maar voor de volledigheid).

Oplossingen voor het waswater

Diverse partijen zijn bezig om de milieuschade van de vezels te verminderen. Voor het waswater zijn een soort wasbal en waszak bedacht. Beide zijn volgens mij nog niet te koop.

Nog twijfels en meer lezen over fleece?

‘Als iedereen het doet zal het wel goed zijn’ en we hebben allemaal zo onze mening, Maar denk alsjeblieft iets verder na dan je neus lang is. Ik hoop met mijn pleidooi dat ik je in ieder geval getriggerd heb te twijfelen aan fleece voor de speeltjes voor je grote vriend en dat je niet zomaar weer met fleece aan de slag gaat… omdat iedereen het doet.

Zoek anders zelf even op Google naar de gezondheidsrisico’s van fleece, ben alleen bang dat de snuffelmat niet genoemd wordt. Sorry. Hiermee moet je het doen.

Direct terug naar home.

Bronnen

NCBI PubMed

Inhaled cellulosic and plastic fibers found in human lung tissue.
Quantifying shedding of synthetic fibers from textiles; a source of microplastics released into the environment.

Reguliere pers

Volkskrant _ Plastic niet alleen gevaar in water, maar ook in lucht
NRC _ Wereldzeeën raken overvol met microvezels uit de wasmachine

Volkskrant _ De wonderlijke paradox van de fleecetrui
De Standaard _ Waarom een fleecetrui altijd een fout idee is
Radio 1 _ Fleece vervuilt het milieu!
BNN/VARA _ Gaat de wereld kapot aan fleece-truien?
National Geographic (zie video hieronder)

Mijn eerste hits op Google

Fleece en nanodeeltjes
Fleece slecht voor mens en dier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *