JUMP freerun maakt wereldse sprongen

Moet je je eens voorstellen: je kijkt naar een Nederlandse serie of commercial en ziet een waanzinnige val of sprong, niet raar als je dan naar een in Den Haag getrainde stuntman kijkt! Zelfs over de grens weten deze Haagse stunters te vinden.

Jawel! Echt waar! Hier in Den Haag hebben we namelijk de beste school voor freerunning van Nederland, misschien wel van heel Europa. Want uit heel Europa komen freerunners naar Den Haag om te jammen en te trainen. En laten freerunners nou ideale stuntmannen zijn.

We zijn in gesprek met Mark van Swieten, de man achter JUMP freerun, de Haagse school voor freerunning.

Beeld bij artikel: Jump freerunning - 1 - Nancy Moorman contentmaker met inhoud - Den Haag

Wie is Mark?

Voordat Mark met freerunning begon, was hij al topsporter. Mark turnde al op jonge leeftijd en ging naar het CIOS (opleiding tot onder andere sportdocent). In die tijd raakte Mark gefascineerd tot de meer ‘urban’ en vrije varianten van het sporten en dook er helemaal in.

Na zijn opleiding ging Mark voor Defensie werken, waar hij begon als marinier en vervolgens overstapte naar de ­marechaussee. Hierna werkte hij als docent bij de Politie Den Haag. Een mooie combinatie van wat hij in de korte tijd ervoor allemaal had geleerd.

Inmiddels is Mark fulltime professioneel freerunner en sportief ondernemer. Hij is tevens oprichter en voorzitter van de organisatie JUMP freerun en reist de hele wereld over om zowel als coach als atleet deel te nemen aan internationale freerunjams, -­workshops en -evenementen.

De start van JUMP freerun

Toen Mark werd gevraagd om bij gymnastiekvereniging Die Haghe in een zaal van het Segbroek College pubers los te krijgen, veranderde deze les al snel in een freerunles. De kinderen waren enthousiast, maar door het zware programma bleven er maar 5 van de 15 over. Daarentegen kwamen er wel steeds meer bij en stond Mark al snel voor een groep van 50 ­sporters. Dit was het begin van JUMP freerun en JUMP Academy.

“Met JUMP Academy bieden we trainingen, lessen en workshops, aan beginners tot gevorderden, jong en oud. We hebben diverse leeftijdsklasses. Vanaf 7 jaar, de middelbareschoolleeftijd en 16-plus. De oudste leerling is 52.

Naast de trainingen in onze hallen verzorgen we lessen op scholen, voor welzijnsorganisaties en buurthuizen doen we bijzondere trajecten en we werken met zogeheten probleem-doelgroepen.”

Opleidingscentrum

Naarmate het aantal deelnemers en dus de groepen groeiden, rees de vraag naar meer trainers. “­Freerunning is een vrij nieuwe sport en dus ben ik zelf de beste en meest enthousiaste leerlingen tot trainer gaan opleiden.”

Inmiddels heeft Mark een complete opleiding geschreven met drie niveaus: niveau 1 is een introductiescholing, niveau 2 is voor assistent trainer en 3 voor trainer of coach. De opleiding is in 2013 erkend door de KNGU en JUMP traint mensen niet alleen uit Nederland, maar ook van ver erbuiten.

“Hiermee wordt de kwaliteit van de coaches aanzienlijk verbeterd en zowel de sportspecifieke kennis als hun eigen vaardigheid opgeschroefd.”

Beeld bij artikel: Jump freerunning - 3 - Nancy Moorman contentmaker met inhoud - Den Haag

Van gymzaal tot freerunhal

In 2011 werd de turnhal aan de Groen van Prinsterenlaan geopend en verhuisde JUMP daarheen. In die tijd maakte Mark gebruik van bestaande gym- en turnapparaten en maakte er een soort circuit met obstakels van, maar na iedere les moest alles keer op keer weer worden opgeruimd.

Toen JUMP op de Guntersteinweg een eigen plek kreeg, konden alle obstakels een vaste plek krijgen en werden er aan de bestaande nieuwe zelfgemaakte toegevoegd. Obstakels die zich konden meten met de obstakels die je buiten aantreft. Obstakels die juist dé uitdaging zijn voor een freerunner.

Najaar 2014 trok JUMP freerun richting de Zuid­larenstraat waar ze in de voormalige gymzaal van het Simon Stevin College een compleet ingerichte en uitdagende trainingsruimte hebben gerealiseerd.

In januari 2015 werden de deuren officieel geopend door de Haagse wethouder van Sport. Vanwege de grote vraag en het toenemend aantal beoefenaars werd er krap een jaar later (begin 2016) uitgebreid met de opening van een tweede locatie aan de ­Zuidwoldestraat 40.

De locaties aan de Guntersteinweg en de Zuidlarenstraat staan nu samen bekend als de JUMP Academy.

Obstakelproducent

De obstakels die JUMP zelf maakte, werden steeds professioneler. “Vanaf het moment dat we het materiaal voor onszelf produceerden, kwam er ook een vraag van trampolinehallen, gymverenigingen, scholen en andere sportaanbieders. Je kunt hierbij denken aan blokken, valbakken (foampits), muren (boulderwanden) en buizenconstructies.

Nu worden ze door een professionele meubelmaker gemaakt, maar nog steeds met de hand en alles voldoet natuurlijk aan extreem hoge kwaliteitseisen. We verkopen en verhuren het materiaal via internet, geven advies en hebben inmiddels ook een paar specifieke hallen ingericht.”

4 the Love of Movement

Vanaf 2012 organiseert JUMP freerun twee keer per jaar ‘4 the Love of Movement’, het grootste freerunning-event ter wereld. “Mensen van over de hele wereld komen naar Den Haag voor drie dagen clinics en jams. Ze komen onder andere uit Australië, Japan en Amerika.

’s Zomers huren we de hal van de Uithof en ’s winters de Hellashal aan de Laan van Poot (Den Haag). Die bouwen we dan tijdelijk om tot ­freerunninghal inclusief metershoge stapelbedden.”

Markt toont mij een video* met niet alleen mensen die de waanzinnigste capriolen uithalen, maar ik zie ze ook samen eten en op ieder plekje waar maar te slapen valt, hun slaapzak uitrollen. Er straalt zo’n heerlijke energie vanaf, dat ik betreur dat ik geen freerunner ben.

“Het is het grootste meest bekende freerun-event wereldwijd, mensen verblijven drie dagen in de hal waar ze zoveel mogelijk tijd met hun sport bezig zijn.”

NK Freerunning en kampioenen

Sinds 2016 zijn er Nederlandse Kampioenschappen (NK) Freerunning. Op het moment dat wij Mark spreken is hij met zijn team druk met onderhandelingen met de gemeente om de NK Freerunning naar Den Haag te halen. “Vorig jaar werd dit event tijdens de Urban Sports Week in Amsterdam gehouden, nu moet het naar Den Haag”, vindt Mark. En het is ze gelukt!

Op 3 en 4 juni wordt tijdens The Hague Pro Freestyle de NK Freerunning in het The Hague Beach Stadium op het strand van Scheveningen gehouden. Een ervaren internationale jury kiest de beste freerunner die zich een jaar lang Nederlands ‘Style’ Kampioen Freerunning’ mag noemen.

Een mooie manier om de jeugd in beweging te krijgen.

Grote kans dat freerunners van het JUMP freerun team in de finale eindigen, want JUMP heeft al diverse kampioenen voortgebracht; niet alleen op het NK, maar ook op internationale kampioenschappen.

Stuntmannen en Next Generation

JUMP freerun werkt nauw samen met Stuntteam Hammy De Beukelaer; het meest bekende stuntteam van de Benelux. JUMP wordt gevraagd voor series, films en zelfs buitenlandse producties en leveren mensen die kunnen vallen, springen of andere freerunning gerelateerde stunts.

JUMP Academy geeft aan een selectie leerlingen tussen de 9 en 15 jaar – Next Generation – extra trainingen. Dit voorjaar waren zij een week in ­Barcelona voor een H&M-commercial en ze zijn dit seizoen te zien bij het Tv programma: Holland’s Got Talent.*

* Voor het bekijken van de video’s ga je naar www.jumpfreerun.com.

Beeld bij artikel: Jump freerunning - 2 - Nancy Moorman contentmaker met inhoud - Den Haag

Trainen bij JUMP

De JUMP Academy is te bezoeken tijdens de vaste trainingen, open gym-sessies en evenementen, maar is ook te huur voor scholen, organisaties en verenigingen die eens willen trainen in een speciaal voor freerunning ontworpen zaal.

Open Gym elke zaterdag!

Een vrije training voor zowel leden als niet-leden die het parkour willen uitproberen en/of de eigen freerunning skills willen testen.

15:00 – 17:00 uur @ Zuid57, Zuidlarenstraat 57, Den Haag
17:00 – 19:00 uur @ Ninja Academy, Zuidwoldestraat 40, Den Haag

Meer info bij Kevin: 06 – 18 70 30 65
en op www.jumpfreerun.nl

Direct terug naar home.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *